Single Blog

What’s on your mind? (întrebarea Facebook)

Întrebarea Facebook

Conform unui studiu științific publicat în Personality and Individual Differences Volume 85 (octombrie 2015, Pg. 35–40), postările Facebook îți pot descrie personalitatea destul de bine. Conform acestui studiu, există 5 tipologii:

1. “Intelectualii”: cei care la întrebarea de mai sus răspund prin postări ce fac referire la subiecte de ordin politic, social, cultural, de actualitate, cercetări științifice – oameni cu deschidere intelectuală largă către noutăți, experiențe noi și cu o imaginație bogată. Exemplu: “Alegerile din SUA …”

2. “Extroverții”: cei care de obicei postează despre ultimele lor activități sociale și care tind să abordeze subiecte de zi cu zi, ținând, astfel, legătura cu grupuri mari de prieteni. Exemplu: “Sunt la reuniunea de 20 de ani cu colegii de liceu …”

3. “Părinții conștienți”: oamenii despre care poți spune că sunt dedicați, vigilenți și atenți, cu un grad de conștiință ridicat, postează de multe ori noutăți despre copiii lor. Aceștia caută de multe ori admirație din partea altora pentru capacitatea lor de parenting. Exemplu: “Fiul meu la ora de baschet de azi …”

4. “Narcisiștii” – cei care publică des despre dietele lor sau rutinele lor sportive. Această tipologie primește foarte multe like-uri si share-uri, fapt care îi alimentează pe cei din această categorie să ceară și mai multă atenție și validare. Exemplu: “Ultima mea dietă low-carb …”

5. “Nevroticii”: cei care trăiesc la un nivel înalt de anxietate, invidie sau rușine folosesc Facebook-ul ca să atragă atenția și să obțină ajutor. De multe ori tind să interpreteze frustrări zilnice ca pe dificultăți cruciale și atunci dramatizează ca să refuleze. Obțin validarea în momentul în care prietenii îi consolează. De exemplu: “M-am săturat, de mâine …”

După cum vezi, puterea acestei întrebări simple este destul de mare. Aceeași întrebare, adresată zilnic, poate scoate la iveală, chiar și-n acest fel informal, personalitatea ta.

Comments (1)