Single Blog

2,5 ani din viață pierduți pe Facebook

Context

Acum 5 ani mi-am dat demisia ca să am mai mult timp pentru ceea ce este cu adevărat important pentru mine în viață.

De atunci, lucrez maxim 130 de zile pe an. În rest mă bucur de viață alături de ai mei, învăț, evoluez, mă relaxez, îmi ajut copiii să crească.

Sunt un tip foarte atent cu timpul meu si cu calitatea vieții, după cum îți dai seama.

Recent am fost pus în fața unei dileme: Andrei, băiatul nostru cel mare foloseste mult telefonul (a se înțelege, mult după standardele mele). Dilema este: îi interzic sau îl ajut să îsi dea singur seama dacă stă sau nu prea mult pe telefon? Pregătirea mea de coach mi-a spus să merg pe varianta a doua.

Soluția

Si copiii, ca si adulții, se lasă de obiceiuri rele sau inutile dacă au date certe, obiective pe care să îsi bazeze decizia.

Am hotărât amândoi să ne instalăm pe iPhone-uri o aplicație de monitorizat ‘screen-time’-ul (timpul petrecut pe telefon).

Am instalat o aplicație  (prima pe care am găsit-o în AppStore – s-ar putea să fie si altele la fel de bune). Aplicația monitorizează aplicațiile folosite, timpul petrecut cu fiecare aplicație, numărul de ‘pick-ups’ (de câte ori deschizi telefonul) si face sinteze (zilnice, săptămânale, etc.)

Iată rezultatele mele (3 zile exemplificatoare):

    

O sinteză a ultimei perioade:

Rezultate si groază

Adică: cel mai des folosesc Facebook-ul, în medie am 27 de pick-ups si tot în medie folosesc telefonul 1h21’/ zi.

În 6 zile consecutive (9-16 Mai) am stat pe telefon 8h20′.

Consider că timp util efectiv l-am folosit cam 5h (fiind antreprenor, am ceva activități care chiar presupun utilizarea Facebook, LinkedIn, YouTube, etc.). Asta înseamna că vreo 5 ore în 5 zile am pierdut vremea pe telefon: 1 oră pe zi.

Extrapolare si groază si mai mare

Într-un an ar însemna 365 de ore, în următorii 40 de ani de viață ar însemna 14,600 de ore. În zile efective de 16 ore (restul înseamnă somn), ar însemna că până la bătrânețe, voi pierde 14,600 ore/ 16 ore = 912 zile = 2,5 ani.

2,5 ani din viața mea se vor duce aiurea pe Facebook si alte asemenea.

Merită?

Eu mi-am răspuns cu NU; tu crezi că merită să-ți faci o astfel de evaluare?

Merită să-ți ajuți copilul să se educe singur cu privire la ce este util/ inutil în folosirea telefonului?

Dacă da, pasii sunt următorii:

 1. instalezi o aplicație de monitorizare;
 2. monitorizezi o săptămână obisnuită (Help-ul aplicației te va învăța cum să o folosesti);
 3. stabilesti singur cât este timp util/ inutil din total ore/ zi (unii spun că browsing-ul pe FB sau alte social media îi destresează si de aceea ar fi util. Ok – tu stabilesti cât este util si cât nu, dar fă-o cu sinceritate – Acest pas este cheia întregului exercițiu);
 4. înmulțesti timpul inutil cu 365 de zile si apoi cu câți ani estimezi că vei mai trăi (sau vei mai folosi telefonul);
 5. împarți la 16 (ore utile de trezie din 24 de ore);
 6. împarți la 365 de zile;
 7. obții numărul de ani irosiți pe telefon folosind aplicații inutile.

Note de final

 1. Nu am calculat încă timpul petrecut pe laptop si tabletă cu aceleasi aplicații.
 2. Andrei a realizat că are multe pick-ups (ia de multe ori pe zi telefonul în mână, ceea ce îl distrage de la ceea ce face în acel moment – teme, etc.). Acest lucru se întâmplă pentru că lasă notificările de la toate aplicațiile pornite.

Trei soluții bune si rapide

 1. alocă bucăți clare de timp într-o zi când să folosesti telefonul (pick-ups puține) = astfel nu îți pierzi concentrarea, devii mai eficient (singletasking este mult mai eficient decât multitasking).
 2. opreste notificările sonore (beep) si vizuale (flash-uri, aprinderea ecranului).
 3. nu mai posta pe social media chestii care ar fi inutile altora si care răspund doar nevoii tale de exhibare. În felul acesta esti ecologic față de alții. Dacă ți se pare util, poți afla de aici de ce postează oamenii pe Facebook (studiu stiințific) si ce spun postările despre personalitatea ta.

Concluzie

Telefonul este un instrument pentru tine sau mai degrabă îți cere atât de multă atenție (notificări) încât ai devenit instrumentul lui?

Două idei

 1. Dacă vrei idei ceva mai radicale, citeste ‘Mărul – Cum Să Pui O Ordine Naturală În Tot Ceea Ce Faci Si Să Obții Mai Mult Timp De Calitate În Viața Ta’ – AICI GRATIS în magazinul meu si AICI GRATIS direct downloadabil din iTunes dacă citesti acum de pe iPhone sau iPad. Această cărticică este despre 3 pasi pe care i-am descoperit greu dar care mi-au schimbat viata, inclusiv felul de a-mi organiza timpul.
 2. Dacă vrei să te răscolesti un pic si să înțelegi mai bine care este cu adevărat viața pe care o meriți, te poți înscrie la “newsletter-ul” meu, 365 de Întrebări Răscolitoare, Una Pe Zi, mai jos.

 

Comments (0)

Post a Comment